بررسی اظهارات دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در مراسم تحلیف، مجموعه مسائلی را در خود جا داده بود که در آن نشانی از تغییر سیاستهای این کشور در مورد مسائل مختلف ازجمله جدیت مبارزه با تروریسم مشاهده نشد و جایی برای خوشبینی باقی نگذاشت.
این مسئله حتی با بازتاب منفی و مخالف رسانههای مخالف جمهوری اسلامی چون بیبیسی فارسی مواجه شد. مسائلی که ترامپ در مراسم تحلیف به زبان آورد حتی برای برخی متحدان آمریکا نیز اطمینانبخش نبود زیرا در آن هیچ نشانی مبنی بر تغییرات مثبت در سیاست خارجه آمریکا در قبال خاورمیانه شنیده نشد.
دلیل این بدبینی در قبال عدمتغییر سیاست آمریکا در دوره ریاست جمهوری جدید، به میزان زیادی با ترامپ و ترکیب دولت او بهاضافه ماهیت مراجع تصمیمگیری در آمریکا مرتبط است درنتیجه برخی از مهمترین دلایل مزبور را میتوان به ترتیب زیر ذکر کرد:
نخست: اظهارات ترامپ و برخی از کسانی که اخیراً از سوی او برای تعدادی از پستهای مهم بهویژه پنتاگون در نظر گرفته شدند حاکی از تناقض بیشازپیش مواضع این افراد و درعینحال افراطگرایی آنان است؛ بهعنوانمثال میتوان به مواضع جیمز ماتیس وزیر دفاع اشاره کرد که روسیه را بهمثابه تهدیدی برای آمریکا برشمرد آنهم درحالیکه ترامپ همکاری با آن را تأیید کرده است.
دوم: هرچند رئیسجمهور آمریکا در تصمیمگیری این کشور نقش مهمی دارد اما تصمیمات این کشور در مؤسسات متعدد از پنتاگون گرفته تا سیا و کنگره و نیز شرکتهای اسلحهسازی اتخاذ میشود که بیشتر در اختیار لابی صهیونیست قرار دارد.
سوم: ترامپ و بیشتر افرادی که وی اخیراً تعیین کرده است، در قبال ائتلاف آمریکا با رژیم صهیونیستی اظهاراتی افراطی داشتند مبنی بر اینکه اولین گام برای تقویت روابط با این رژیم انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی است.
چهارم: ترامپ در سخنان خود به ماهیت برخورد دولت خود با بحران سوریه اشارهای نکرد بلکه فقط از ایجاد مناطق امن در سوریه صحبت کرد و اینکه کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس را مجبور خواهد کرد بهای آن را بپردازند و این یعنی اینکه واشنگتن همان سیاستهای اوباما مبنی بر مانعتراشی در راهکار سیاسی در قبال حلوفصل بحران سوریه را در پیش خواهد گرفت.
پنجم: ترامپ با اشاره به ریشهکنی تروریسم و پیش از همه داعش به چگونگی آن اشاره نکرد حالآنکه تجربه نشان میدهد هیچ تصمیم جدی برای مبارزه با تروریسم بدون همکاری با ولت سوریه و عراق و نیز سوریه وجود نداشته و عملی نخواهد شد، بنابراین باید پرسید آیا دولت ترامپ آماده مبارزه با تروریسم است؟
با این تفاسیر منابع دیپلماتیک معتقدند، نمیتوان به دولت جدید آمریکا در جدیت مبارزه با تروریسم حتی در صورت همکاری با روسیه امیدوار بود زیرا مسائل مورد کشمکش بین آمریکا و بیشتر کشورهای جهان و ملتهایی که از سلطه آمریکا متضرر شدهاند، دایرهای بسیار گسترده دارد تا جایی که کاخ سفید به برخی از این سیاستهای فاجعهبار اعتراف کرده است که نمونه آن اعتراف به این موضوع است که داعش و گروههای مشابه آن دستپرورده دولت اوباما هستند.
مشاهده نظرات