در میان مخاطبین و منتقدین بیبیسی فارسی خیلی ها هستند که می گویند بیبیسی فارسی رسانه ای دروغ گوست. در طرف دیگر ماجرا اما بسیاری آن را رسانه ای صادق می دانند. این دسته شاید ساده لوح یا زود باور به نظر بیایند. اما اگر بخواهید باورشان را زیر سوال ببرید ، احتمالا شواهد زیادی برای اثبات حرف خود دارند. شواهدی برای راستگو بودن بیبیسی.
یکی از این موارد می تواند نوع پوشش سخنرانی چند روز پیش محمود احمدی نژاد در اهواز باشد. چند جمله از رییس جمهور سابق ایران که اگرچه کوتاه بود، ولی بحث ها در مورد آن به درازا کشیده است.
ماجرا از این جا شروع شد؛ انتشار ویدئویی کوتاه از محمود احمدی نژاد که در آن از کسانی انتقاد می شد که "بالا نشسته اند"، "خوی استکباری دارند" و فکر می کنند "از 80 میلیون نفر بیشتر می فهمند". این طور که از شواهد پیداست؛ احتمالاً منظور او رییس دولت یازدهم است. اما بسیاری از رسانه ها و فعالان سیاسی می گویند رهبر جمهوری اسلامی هم می تواند مخاطب این سخنان باشد.
در این بین و در شرایطی که تنها دو ماه تا انتخابات ریاست جمهوری زمان باقی است، بیبیسی فارسی با پوشش این مسئله گمانه زنی در خصوص مقابله ی احتمالی احمدی نژاد با رهبری را رد می کند. حسین باستانی با انتشار دو مقاله به فاصله ی چند ساعت در وب سایت بیبیسی فارسی اثبات می کند که مخاطب حرف های احمدی نژاد، نه رهبر ایران؛ که شخص حسن روحانی است.
این تحلیل بیبیسی احتمالا می تواند نشانه ی صداقت این رسانه در گفتار باشد اما؛ روی دیگر سکه چیزی دیگر است. این که در بحبوحه ی تبلیغات انتخاباتی، گروه های مخالف محمود احمدی نژاد تلاش می کنند مواضع او را در تقابل با نظام نشان دهند. اما به اعتقاد تحلیل گر بیبیسی این نوعی تبلیغ برای احمدی نژاد است. نسخه ی جایگزین باستانی برای این رسانه ها بایکوت خبری احمدی نژاد است.این بخشی از تحلیل حسین باستانی است:" اگرچه محمود احمدی نژاد و تیم او، منطقا در سال ۱۳۹۶ از جایگاه تعیین کننده ای در سطح افکار عمومی برخوردار نیستند، اما غیرممکن نیست که با ادامه بهره گیری موثر از مخالفان برای تبلیغ مواضع خود، به تدریج معادلات سیاسی ایران را به نقطه ای جدید ببرند." زنگ خطری برای مخالفان احمدی نژاد که خط فکری او را تبلیغ نکنند.
اما از سوی دیگر این تحلیل ها یک روی دیگر هم می تواند داشته باشد. به اذعان همین تحلیلگر بیبیسی؛ کسی که از میانه ی جنجالی ترین رویارویی سیاسی در ایران پس از انقلاب یعنی فتنه ی سال هشتاد و هشت به قدرت رسید؛ بهترین فرد برای رویارویی با حکومت است. این اشاره ی تلویحی بیبیسی، برای احمدی نژاد است تا او را برای مقابله ی جدی با "کل سیستم" و در رأس آن رهبری تحریک کند. دامی که اگر احمدی نژاد در آن بیافتد، احتمالا سرنوشتی بهتر از رهبران جنبش سبز نخواهد داشت.
حالا باید گفت باور کسانی که بیبیسی را رسانه ای راستگو می دانند خیلی هم دور از واقعیت نیست اما به قول قدیمی ها "هر راست نشاید گفت". دامی که این رسانه برای انقلاب اسلامی مهیا کرده گاهی نیاز به راستگویی هم دارد. جنس راستگویی های بیبیسی اما آن قدر نامرغوب است که حتی دوستان بیبیسی هم، آن را نمی خرند.
مشاهده نظرات