2208
سنگ تمام بی بی سی فارسی برای مرگ مأمور سیا
|
هم رسانی
|
آنتونیو جوزف (تونی) مندز
به دنبال مرگ عامل فراری دادن چند دیپلمات آمریکایی در تهران که از مأموران امنیتی سیا نیز بود شاهد تجلیل کم سابقه بی بی سی فارسی از این فرد بودیم.
بی بی سی فارسی که از رسانه های غربی مخالف جمهوری اسلامی محسوب می گردد در این باره در وب سایت خود نوشت: "نجاتدهنده دیپلماتهای آمریکایی از ایران درگذشت". آنتونیو جوزف (تونی) مندز، مامور سابق سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا - سیا - که عملیات فراری دادن شش دیپلمات آمریکایی از تهران را برنامهریزی و اجرا کرد در سن ٧٨ سالگی درگذشته است. مندز در سالهای اخیر به بیماری پارکینسون مبتلا بود و با "خودکشی کمکی" جان داد.
به گزارش بی بی سی فارسی، او در چند سال اخیر در یک مرکز ویژه این نوع بیماران در نزدیکی واشنگتن، پایتخت، زندگی میکرد. در برخی از ایالتهای آمریکا و همچنین شهر واشنگتن، خودکشی مبتلایان به بیماریهای غیر قابل درمان که ادامه حیات آنان دشوار است با کمک پزشک، جنبه قانونی دارد و مجاز است.
شماری از مقامات سابق سیا از خدمات مندز قدردانی و از او به عنوان نمونه یک مامور توانمند یاد کرده و او را ماموری کم مانند دانستهاند. روز ٤ نوامبر سال ١٩٧٩ و کمتر از یک سال پس از انقلاب اسلامی در ایران، سفارت ایالات متحده در تهران مورد حمله گروهی از تظاهرکنندگان قرار گرفت و پنجاه و دو دیپلمات و شهروند آمریکایی به گروگان گرفته شدند. این ماجرا که به "گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی" شهرت یافت از حملات و تشویق آیتالله روحالله خمینی، رهبر انقلاب اسلامی، برخوردار شد و تحولاتی را در تحکیم نظام اسلامی در پی آورد. وی این حمله را "انقلاب دوم" نام داد.
به گزارش بی بی سی فارسی، در زمان حمله به سفارتخانه، شش دیپلمات آمریکایی که در خارج از سفارت بودند به ساختمان سفارت کانادا در تهران رفتند و در آنجا پناه گرفتند. در ژانویه سال ١٩٨١، تونی مندز، که تخصص او در عملیات به اصطلاح "استخراج" یا خارج کردن افراد در معرض خطر از کشورهای دیگر بود، مخفیانه به ایران سفر و با شش دیپلمات در سفارت کانادا دیدار کرد. دولت کانادا موافقت کرده بود به این افراد گذرنامه کانادایی بدهد. این شش نفر با تظاهر به اینکه اعضای یک گروه کانادایی تهیه فیلم هستند و برای بررسی محل فیلمبرداری یک فیلم علمی-تخیلی به ایران آمدهاند توانستند در روز ٢٨ ژانویه بدون برانگیختن سوء ظن ماموران امنیتی، در فرودگاه مهرآباد سوار هواپیمایی به مقصد زوریخ در سوئیس شوند و از آنجا به کشورشان عزیمت کنند. پس از بازگشت به آمریکا، جیمی کارتر، رئیس جمهوری وفت آمریکا نشان "ستاره اطلاعات" را به مندز داد اما تمامی این ماجرا، از جمله اعطای این نشان، تا سال ١٩٩٧ محرمانه بود.
مشاهده نظرات
هم رسانی
چگونه میتوانید این مطلب را به دیگران برسانید؟
بالا
مهمترین خبرها
دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابیگری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و همراستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.
یک سال قبل