پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالاتمتحده آمریکا همه را در بهت فروبرده است. البته دراینبین رفتار عملی او در برابر متحدان این کشور در منطقه جنوب خلیجفارس این روزها در فضای رسانه ای بسیار مورد گمانه زنی و پرسش است.
مواضعی که دونالد ترامپ رئیسجمهوری منتخب آمریکا در جریان رقابتهای انتخاباتی درباره کشورهای حوزه خلیجفارس مطرح کرده، سبب شده است که این کشورها به تکاپو بیفتند. ترامپ تا چندی دیگر زمام امور را در کاخ سفید بر عهده میگیرد. تاکنون گمانهزنیهای زیادی درباره روابط آمریکا با دیگر کشورها در دوره ترامپ صورت گرفته است که این گمانهزنیها عمدتاً بر اساس مواضع ترامپ در جریان رقابتهای انتخاباتی آمریکا، استوار است.
ازجمله مواضع ترامپ درباره کشورهای عربی بهویژه کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس است که رئیسجمهوری منتخب آمریکا گفته است که کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس بدون کمک آمریکا وجود نخواهند داشت و باید درازای پشتیبانی به واشنگتن پول بدهند و اینکه کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس باید هزینههای مبارزه با داعش و تشکیل منطقه امن در سوریه را بر عهده گیرند. وی اعلام کرده بود که اگر از عربها خواسته شود که درازای پشتیبانی به آمریکا پول بدهند آنها این کار را خواهند کرد؛ امانگاهی به عملکرد کشورهای حوزه خلیجفارس بهویژه که زمانی که ترامپ پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد بهخوبی نشان میدهد که آیا این کشورها سرت عظیم برای ترامپ فرود آوردهاند و هنوز وی بر اریکه قدرت در آمریکا ننشسته باج را دادهاند؟
به اعتقاد تحلیلگران فروش سلاح آمریکایی به کشورهای حوزه خلیجفارس در دو ماه آخر سال ۲۰۱۶ نسبت به ۱۰ ماه نخست آن روند صعودی پیدا کرد؛ یعنی از زمانی که ترامپ پیروز انتخابات شد و زمان رفتن باراک اوباما نزدیک شد، فروش سلاح به نحو قابلتوجهی افزایش پیدا کرد. بر اساس گزارش آژانس همکاری امنیتی و دفاعی وزارت دفاع آمریکا، قطر در رتبه نخست بزرگترین خریداران سلاح آمریکا در دو ماه آخر سال گذشته بودند بهطوریکه ۲۱ میلیارد و ۸۸۱ میلیون دلار سلاح خریداری کرده است که ۷۲ هواپیما از نوع اف-۱۵-کیو -ای چندمنظوره باقیمتی بالغبر ۲۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار در ماه نوامبر ازجمله آن بوده است.
کویت در رتبه دوم خریداران سلاح آمریکا با ۱۱ میلیارد و ۸۳۷ میلیون دلار بوده است و در ماه نوامبر گذشته، آمریکاییها ۲۸ جنگنده اف-۱۸ باارزش ۱۰ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار و ۲۱۸ تانک به ارزش یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار در ماه دسامبر گذشته ازجمله آنها بوده است.
بر این اساس عربستان سعودی ۴۸ هواپیمای اس اچ ۴۷ شینوک به ارزش سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در دسامبر گذشته خریداری کرده است و امارات نیز در همان تاریخ ۲۸ بالگرد از نوع ای اچ ۶۴ آپاچی به ارزش سه میلیارد و ۵۱۰ میلیون دلار از آمریکا خریداری کرده است. در دوره اوباما، سعودیها بزرگترین مشتری سلاحهای آمریکا بودند و به اعتقاد تحلیلگران روند فروش سلاح به سعودیها در دوره ترامپ نیز ادامه خواهد یافت به اعتقاد تحلیلگران روند فروش سلاح به سعودیها در دوره ترامپ نیز ادامه خواهد یافت. خریدهای تسلیحاتی کشورهای حوزه خلیجفارس در حالی صورت میگیرد که این کشورها به سبب بحران اقتصادی دست به سیاستهای ریاضت اقتصادی زدهاند. خرید سلاح در حالی رخداده است که عربستان کسری بودجه ۸۷ میلیارد دلاری را در مقابل خود دید.
مشاهده نظرات