«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز جمعه (بامداد شنبه بهوقتتهران) فرمان اجرایی بررسی سختگیرانه extreme vettingg سوابق مهاجران به آمریکا را امضا کرد.
بر اساس متن نهایی این فرمان، صدور روادید برای اتباع کشورهای «مضر برای منافع ایالاتمتحده» detrimental to the interests of the United States به مدت 90 روز تعلیق شده است. این بازه زمانی در پیشنویس فرمان 30 روز بود.
هرچند فهرست دقیقی از کشورهای هدف منتشرنشده، اما بر اساس ارجاعات متن به نظر میرسد این فرمان شامل حال اتباع دستکم هفتکشور ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی باشد.
در این فرمان به فهرست «دولتهای حامی تروریسم»، کشورهایی که «تهدیدی فوقالعاده» به شمار آمده و آمریکا علیه آنها وضعیت اضطراری اعلام کرده و همچنین کشورهای حاضر در فهرست «کشورها یا مناطق مایه نگرانی» وزارت امنیت داخلی قرار دارند (هفتکشور فوقالذکر)، اشارهشده است.
این تصمیم دونالد با واکنشهای زیادی از سوی افراد شناختهشده کشورهای مختلف روبرو شد. ازنخست وزیر انگلیس تا صدراعظم آلمان و حتی ملاله یوسف زی دختر جوان پاکستانی که برنده جایزه صلح نوبل شده بود. دراینبین واکنش ترانه علیدوستی بازیگر زن ایران که اخیراً به خاطر ایفای نقش در فیلم فروشنده ساخته اصغر فرهادی نامزد دریافت اسکار شده است با بازتاب گستردهای روبرو شده است.
ترانه علیدوستی در توئیتی اعلام کرد که در اعتراض به این موضوع در اسکار شرکت نمیکند حتی اگر این ممنوعیت شامل رویدادهای فرهنگی نباشد.
با در نظر گرفتن اینکه «فروشنده» یکی از نامزدهای نهایی هشتادونه مین دوره جوایز اسکار است و علیدوستی نقش اول زن فیلم را بازی میکند، این خبر خیلی زود موردتوجه رسانههای خارجی قرار گرفت.
خبر اعتراض ترانه علیدوستی پنجشنبه هفتم بهمن در بسیاری رسانههای معتبر از نیویورکتایمز گرفته تا گاردین و هالیوودریپورتر بازتاب یافت. آسوشیتدپرس خبر را با این تیتر منتشر کرد: «بازیگر زن ایرانی اسکار را در اعتراض به ترامپ تحریم کرد.»
وبسایت روزنامه گاردین درباره حرکت ترانه علیدوستی نوشت: «ترانه علیدوستی بازیگر فیلم نامزد اسکار «فروشنده» به افرادی پیوست که طرح ترامپ برای ممنوعیت ورود اتباع کشورهای مسلمان به آمریکا را محکوم میکنند.»
اما دراینبین عدم بازتاب این خبر از سوی بیبیسی فارسی کمی جای تأمل دارد بیبیسی که تا پیشازاین سعی میکرد که از ترانه علیدوستی یک نماد بسازد و وی را بهعنوان نماد زن ایرانی معرفی کند و حتی وی را به خاطر افکار فیمینیستیش میستود اکنون کمترین واکنش را هم نشان نمیدهد که جای سؤال و تأمل دارد. به نظر بیبیسی نمیخواهد وی را در کنار وزارت خارجه و مسئولان ایرانی قرار دهد که نسبت به این ماجرا اعتراض داشتهاند.
مشاهده نظرات