1551
چرا عربستان ایران را دشمن شماره یک خود می پندارد؟
|
5 سال قبل
هم رسانی
|
چرا عربستان ایران را دشمن شماره یک خود می پندارد؟
رفتار عربستان در قبال جمهوری اسلامی به شدت از حالت رقابتی خارج گردیده و به خصومت گراییده است.
در این نوشتار تلاش خواهیم کرد برخی دلایل اصلی که مانع برقراری روابط عادی و مسالمت آمیز ایران و عربستان است، بیان شود:
• رقابت منطقه ای: یک دلیل کلی و مهم
از دکترین دو ستونه نیکسون- کسینجر که عربستان و ایران را مسئول تامین امنیت منطقه خصوصا خلیج فارس می دانست تا به امروز که زمزمه های بهبود فضای تعاملی و کانال های ارتباطی ایران و آمریکا به گوش می رسد، عربستان در حال رقابت با ایران بر سر نفوذ منطقه ای است. نگرانی عربستان در قبال جمهوری اسلامی ایران راهبردی و نه تاکتیکی است. در واقع این کشور به دنبال احیای نقش مدیریتی خود در منطقه نفوذ ایران، است.
• گسترش هلال شیعی: توهم توطئه ای از نوع عربستانی
ایده ترویج هلال شیعی در منطقه توسط عربستانی ها ترویج یافت. این ایده درصدد اثبات این نکته است که شیعیان موجود در کل منطقه توسط ایران حمایت های مادی و معنوی مختلفی دریافت می کنند که روزی اقلیت شیعه به اکثریت تبدیل شود. این هدف نیز در بعد اصلی خویش باید با سقوط دولتهای سنی موجود در منطقه همراه باشد. علی رغم تکذیب این ادعا، از سوی مقامات سطوح مختلف ایران همچنان عربستان از یک سیاست شبه ایدئولوژیک جهت برانگیختن اکثریت سنی منطقه علیه ایران استفاده می کند.
• نظام غیرمردم سالار: نقطه ضعف قدیمی عربستان
عربستان از بدو تاسیسش از دیکتاتوری های خاندان سلطنتی-اقلیت حاکم- رنج می برد. به این دلیل بر دشمنی پنهان و آشکار خود با نظام ایران مبتنی بر یک نمونه موفق مردم سالاری دینی اصرار می ورزید. این دلیل عمقی ترین دلیل مخالفت عربستان با قاطبه سیاستهای داخلی و خارجی ایران است.
در این بین بیبیسی به عنوان یک رسانه وابسته به دولت انگلیس اخیرا در تحلیلی دو عامل اصلی دیگر را به دلایل فوق اضافه کرده است که به نظر با توجه به نزدیکی این شبکه به خاندان سلطنتی عربستان و همچنین فعالیت های این شبکه در منطقه در راستای اهداف دولت سعودی قابل تامل می باشد.
دو دلیل بیبیسی به شرح زیر است:
1- ریاض به دنبال پادشاهی محمد بن سلمان است و این مسئله مستلزم حمایت آمریکا است البته در ازای بسته شدن پرونده فلسطین و دست برداشتن از دشمنی با اسرائیل و عادی سازی روابط با آن توسط سعودیها.
2- نفوذ روزافزون ایران در منطقه به خطری جدی برای عربستان تبدیل شده و نگرانیها درباره سقوط نظام سعودی را دوچندان کرده است. به همین دلیل ریاض به دنبال قدرت منطقهای است که بتواند با ایران مقابله کند و لو اینکه این قدرت اسرائیل باشد.
مشاهده نظرات
هم رسانی
چگونه میتوانید این مطلب را به دیگران برسانید؟
بالا
مهمترین خبرها
دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابیگری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و همراستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.
3 سال قبل