1696

هویدا چرا مُرد؟!

4 سال قبل

هم رسانی

   امیرعباس هویدا، نخست وزیر محبوب پهلوی

شبکه فارسی زبان بی‌بی‌سی در گزارشی ویژه به بازخوانی نقش "هویدا" در سلطنت پهلوی و دلیل اعدامش پرداخته است.

به گزارش بی‌بی‌سی پرشین؛

 

شبکه فارسی زبان بی‌بی‌سی در روزهایی که به سالروز اعدام امیرعباس هویدا، چهره خائن برای ملت ایران و خدوم برای سلطنت پهلوی اختصاص دارد، با انتشار گزارشی تلاش کرده است تا با بازخوانی وارونه داستان نقش وی در دوران پهلوی و دلیل اعدام او پس از انقلاب، از این خائن یک قهرمان ملی بسازد.

بی‌بی‌سی فارسی در بخشی از گزارشی که به این منظور بر روی وب‌سایت خود منتشر کرده است، می‌نویسد: «"وقتی خبر قتل امیرعباس هویدا به ما رسید، پادشاه به گوشه‌ای برای گریستن پناه برد و من در غم و اندوه فرو رفتم". این توصیف فرح پهلوی است از بامداد هجدهم فروردین ۱۳۵۸ به وقت باهاما در قلب اقیانوس اطلس که رادیوی انقلابی تهران " بسم الله قاصم الجبارین" گویان، خبر اعدام هویدا را به سراسر جهان مخابره کرد.

کمتر از دو ماه از روی کار آمدن مذهبیون در ایران گذشته بود. محمدرضا شاه و شهبانو فرح، هشت روز بود که به باهاما رسیده بودند. مقامات این کشور به خانواده سلطنتی ایران به این شرط اجازه اقامت داده بودند که کلامی از سیاست سخن نگویند. همین شد که شاه تا مدت‌ها بعد نتوانست واکنشی به قتل نخست وزیر محبوبش نشان دهد. فرح پهلوی می‌گوید "آن روزها ناامیدی و درماندگی چنان خشمی در من برانگیخته بود که به پادشاه پیشنهاد کردم با اجاره یک کشتی به روی آب‌های آزاد برویم و پیامی بر محکومیت رژیم و جلادان خونخوارش بفرستیم".

تهران، در آن روز شنبه، ۱۸ فروردین ۱۳۵۸، همچنان ملتهب بود. از این سو و آن سو صدای تیراندازی شنیده می‌شد. بعد از ظهری که امیرعباس هویدا را به دادگاه انقلاب در زندان قصر آوردند، رعد و برق شدیدی گرفته بود. بر خلاف دادگاه اول که در پایان اسفند سال قبل و در نیمه های شب برگزار شده بود، جلسه دوم دادگاه آرام تر به نظر می رسید با یک تفاوت که آن را صادق خلخالی، حاکم شرع گماشته شده آیت الله خمینی، چنین توصیف می کند: "آن روز دستور دادم همه درها را ببندند، تلفن های زندان و دادگاه را جمع کردم و در یک یخچال گذاشتم و درش را قفل کردم تا کسی در کارم فضولی نکند. " شاید چون یک بار این "فضولی" مانع از اعدام امیرعباس هویدا شده بود.»

اما به راستی دلیل محبوبیت احتمالی "هویدا" در نزد خاندان پهلوی چه بود و آیا به واقع این خاندان از اعدام نخست وزیر با سابقه خود اندوهگین شدند؟!

خود بی‌بی‌سی نیز اندک اشاره‌ای به این واقعیت دارد؛ هرچند قبل و بعد آن به قدری با دروغ درآمیخته است که این موضوع دیده نمی‌شود.

مجله مشهور "پاری ماچ"، یک روز پس از اعدام "هویدا" در نسخه ای ویژه تصویری از شاه را در کنار دریا در جزیره بهشت در یک سو و تصویر جنازه هویدا را در صفحه مقابلش منتشر کرد و تیتر زد که "در حالی که یاران قدیم شاه یک به یک در ایران اعدام می شوند، او مشغول خوش‌گذرانی است."

"امیرعباس هویدا" که از لحاظ اعتقادی یک بهائی ضد اسلامی است و در دوران حضور خود در رأس دولت پهلوی بهائیان بسیاری را در پست‌های مختلف دولتی و ... وارد کرد، چند دهه به سلطنت پهلوی خدمت کرد که سیزده سال آن را در سمت نخست وزیری و رئیس دولت مشغول به فعالیت بوده است؛ بسیاری از خیانت‌های سلطنت پهلوی به ملت ایران با نقش‌آفرینی او همراه بوده است.

او حتی در سال‌های آخر خدمت خود به پهلوی تمام توان خود را به کار گرفت تا شاید با فعالیت‌های به ظاهر اصلاحی، مردم را فریب دهد و آتش انقلاب را خاموش کند اما در نهایت خود قربانی همین فریب‌کاری رژیم پهلوی شد.

"هویدا" در هفدهم آبان 1357 به دستور محمدرضا شاه پهلوی بازداشت شد تا آخرین تیری باشد که این خاندان برای نجات خود از انقلاب اسلامی شلیک می‌کند اما خیلی سریع با واکنش بصیرت‌افزای امام خمینی(ره) این طرح با شکست مواجه شد.

امام راحل در واکنش یه این بازداشت در فرانسه بیان فرمودند: «توقیف هویدا هم اثری ندارد، این هم یک مانوری است که خیال می کنند برای اسکات مردم این گونه امور تأثیر دارد. تمام این ها تشبثاتی است که هیچ کدام ارزش و واقعیت ندارد. هویدا از شرکاء شاه و یک شریک ضعیفی بود که در خیانت ها با شاه شرکت داشت و شاه ظاهرا هویدا را برای نجات خودش دستگیر کرده است. غرض این است ملت را فریب دهد که می خواهد اصلاحات کند. گرفتن هویدا و امثال او که در دزدی و فساد شریک شاه بوده اند برای فریب مردم است، این ها هم تأثیری ندارد.»

جالب است که وی بعد از فرار نگهبانان ساواکی، با غرور و تکبر بجای فرار خود را تحویل نیروهای انقلاب داد اما با این طراحی که کودتای 21 بهمن با موفقیت به سرانجام رسیده و پس از آن نخست وزیر با سابقه قدرت اول مملکت می‌شود که آن کودتا نیز با درایت بی‌بدیل بنیانگذار کبیر انقلاب با شکست مواجه شد.

مشاهده نظرات

هم رسانی

چگونه می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید؟

بالا

مهمترین خبرها

دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابی‌گری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و هم‌راستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.

3 سال قبل