1704

نگاهی به پشت پرده و علت تخریب کم سابقه صدا و سیمای ایران از سوی بی بی سی فارسی

5 سال قبل

هم رسانی

   تلاش بی‌بی‌سی برای تخریب صداوسیما جمهوری اسلامی ایران

شبکه فارسی زبان بی‌بی‌سی در روزهای اخیر به طور جدی تخریب صدا و سیما در ایران را دنبال می‌کند.

یکی از مهم­ترین اهداف رسانه­های دیداری و شنیداری در قرن بیست و یکم بدون شک تأمین و پر کردن اوقات فراغت بینندگان آنهاست. بینندگانی که تحت تأثیر و فشار مشکلات مختلف انسان مدرن به دنبال آن هستند که معدود ساعات استراحت و بی­کاری خود را در محیطی به دور از فشار و استرس به تجدید قوا بپردازند. در چهارچوب همین نگاه است که ایام تعطیلات یکی از مهم­ترین ایامی است که شبکه های رادیو و تلویزیونی برای جذب مخاطب و رقابت بین خود و رسانه های نوینی دیگری که چند سالی در عرصه فضای مجازی پا به عرصه رقابت گذاشته­اند برنامه­ریزی می­کنند. در این بین، کار رسانه­هایی که معتقد به رویکردی دینی هستند و آن جوامع به عنوان هدف برای رسانه­های نظام سرمایه­داری مطرح هستند بسیار مشکل­ و حساس­تر است.

در خصوص کشور ایران و با بیش از 80 میلیون نفر جمعیت که صدها رسانه مکتوب، رادیو و تلویزیون وابسته به کشورهای غربی و مخالفان خارج­نشین جمهوری اسلامی و برخی جریان­های غرب­گرای داخلی مشغول به برنامه­ریزی برای تهاجم فرهنگی و تغییر سبک زندگی افکار عمومی این کشور از طریق قدرت اثرگذاری رسانه هستند، کار و مسئولیت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دو چندان است.

رسانه های ماهواره­ای فارسی زبان به­ویژه پس از وقایع سال 1388 و تشدید برخی مشکلات معیشتی در سالهای اخیر به شدت بر روی مسئله تفریح و سرگرمی برای جذب مخاطبان سرمایه­گذاری کرده­اند. تشکیل شبکه­هایی همچون جم، من و تو و حتی تلاش رسانه ای مانند بی بی سی فارسی در حوزه سرگرمی را باید در همین پازل دید. این رسانه ها رقیب خود را صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دانسته و علاوه بر سیاست تخریبی بر علیه آن تلاش دارند تا به نوعی به بی­اعتبارسازی این رسانه دست بزنند و آن­را مخالف تفریح و شادی و سرگرمی معرفی کنند.

به طور مثال شبکه بی بی سی فارسی که خط دهنده اصلی برخی جریان­های غرب­گرای داخلی ایران است و طبقه متوسط جدید عمدتاً شهری را هدف خود قرار داده است این روزها با حاکمیت تمام قد جریان­های بهائیی، فمنیست و قومیت­گرا پس از آغاز مدیریت "رزیتا لطفی" (عنصر بهائی و مرتبط با سرویس جاسوسی انگلستان) در آن رویکردهای تهاجمی و رادیکالی را در فضای رسانه­ای خود بر علیه جمهوری اسلامی ایران دنبال می­کند در سه ماه مصادف به فروردین 1397 برای ربودن مخاطبان رسانه ملی در ایام تعطیلات نوروز برنامه ریزی های گسترده­ای را انجام داد. دعوت از ده­ها خواننده و رقاصه ایرانی خارج­نشین و پخش ده­ها مستند با کمک از شبکه بی بی سی انگلیسی تنها بخش کوچکی از این برنامه­ریزی های این رسانه نزدیک به دولت انگلستان و مخالفان نظام در ایام نوروز بوده است.

اما نکته جالب توجه آنکه این برنامه­ریزی­ها و طراحی­های چندین ماه علی­رغم برخی نقدها به برخی برنامه­های و رفتارهای رسانه­ای صدا و سیما مانند میدان دادن بیش از حد به خوانندگان، بازیگران و فوتبالیست های سلبریتی در برخی برنامه ها با عملکرد قابل دفاع این رسانه در پخش برنامه­های پرمخاطبی چون کلاه قرمزی، پایتخت 5 و دورهمی ناکام ماند. شکست تلاش­های بی بی سی فارسی و دیگر رسانه­های فارسی زبان ماهواره­ای در جذب مخاطب از همان روز اول فروردین آشکار شد به گونه­ای که بی بی سی فارسی و برخی بازوهای رسانه اش در داخل کشور حملات و حاشیه­سازی­های کم­سابقه­ای را بر علیه رسانه ملی و برنامه­های پرمخاطب آن در دستور کار اتاق فکر خود قرار دادنند.

پس از حاشیه­سازی­های صورت گرفته برای تحریک خلق به اصطلاح عرب در خوزستان در روز دوم فروردین، حمله تمام و کمال به فصل پنجم سریال پرمخاطب پایتخت 5 در دستور کار قرار گرفت. این حاشیه­سازی در خصوص برنامه دورهمی نیز ادامه داشت و در تکمیل همین سیاست بی­اعتبارسازی متهم کردم صدا و سیما به سانسور و حاشیه سازی بر سر مسائل دیگری چون لوگوی باشگاه رم ایتالیا را نیز باید در همین راستا تحلیل و ارزیابی کرد.

البته سرانجام بی بی سی فارسی به گونه ای غیرمستقیم در مطلبی در کانال تلگرامی خود به شکست­اش از صدا و سیما در خصوص برنامه های نوروزی امسال اعتراف کرد. این رسانه در کانال تلگرامی­اش ضمن تداوم کینه­ورزی­های خود با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مدعی شد که علت موفقیت صدا و سیما، برنامه های تکراری چون کلاه قرمرزی و پایتخت 5 بوده است. بی بی سی فارسی از این اقدام با عنوان دوپینگ برای جذب مخاطب توسط رسانه ملی در ایام نوروز یاد کرد.

به هر حال به نظر می­رسد که یکی از طراحی های مهم غرب و بر علیه کشوردر آینده بحث تفریح، سرگرمی و شادی است و در این زمینه باید رسانه ملی توجه جدی داشته باشد. مدیران این مجموعه باید ضمن پرهیز از تقلیدهای کورکورانه از برخی برنامه­های شبکه­های ماهواره­ای تلاش کنند تا محیطی سالم و مفرح برای رشد و اعتلای مخاطبان خود فراهم کنند.    

مشاهده نظرات

هم رسانی

چگونه می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید؟

بالا

مهمترین خبرها

دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابی‌گری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و هم‌راستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.

3 سال قبل