1939

برداشت عجیب سه دقیقه‌ای از یک سخنرانی یک ساعت و نیمه

4 سال قبل

هم رسانی

   مدرسه علمیه فیضیه قم

بی‌بی‌سی در یادداشتی اخیرا به طرح برداشتی ناقص و جهت‌دار از نشستی در مدرسه علمیه فیضیه قم پرداخته است.

یاسر میردامادی، در یادداشتی برای صفحه ناظران وب‌سایت بی‌بی‌سی فارسی با اشاره به حاشیه های پیش آمده در تجمع طلاب در قم با اشاره به آنچه که تاریخچه کشاکش میان اکثری‌گرایان و اقلی‌گرایان فقهی می­خواند! مدعی شده است این نزاع به بخش نزدیک به حکومت حوزه نیز سرایت کرده است. به گفته این فعال مخالف حکومت ایران، می‌توان حدس زد که این کشاکش در آینده، به ویژه در بحران احتمالی جانشینی رهبر، موجب صف‌بندی‌های آشکارتری میان دو طرف نزاع شود.

میردامادی که دارای نگرش های سکولار است با سوء استفاده از سخنان انتقادی سخنران در تجمع طلاب در مدرسه فیضیه مدعی می شود که این سخنان را می توان نشان از تغییر رابطه نظام و حوزه به شمار آورد: بخش نزدیک به حکومتِ حوزه علمیه قم گرفتار دو دستگی آشکار و بی‌سابقه‌ای شد.

همچنین نویسنده بدون ارائه سند و تنها با استناد به این سخنرانی بر این باور است که بدنه اصلی حوزه علمیه قم، مشهد و اصفهان در راستای سنت نجف، به فقه اقلی (سکولار) گرایش دارند! با این حال، حکومت ایران تلاش کرده است اکثری‌گرایی فقهی را به جریان اصلی حوزه‌های علمیه در ایران تبدیل کند.

در نهایت یاسر میردامادی به این هم اکتفا نمی کند و در ادعایی طنزآلود مدعی است که می‌توان گفت با حادثه فیضیه کشاکش میان اکثری‌گرایان و اقلی‌گرایان فقهی وارد فاز علنی شده است. این نزاع حالا به بخش نزدیک به حکومت حوزه نیز سرایت کرده است. می‌توان حدس زد که این کشاکش در آینده، به ویژه در بحران احتمالی جانشینی رهبر، موجب صف‌بندی‌های آشکارتری میان دو طرف نزاع شود.

لازم به ذکر است تنها نزدیک به سه دقیقه از سخنرانی یک ساعت و نیمه حسن رحیم پور در تجمع طلاب در مدرسه فیضیه قم با جنجال­هایی همراه بوده است. او در این سه دقیقه به این نکته اشاره کرد که از نظر وی فقیهان به جای "تئوریزه کردن حکومت دینی" به چیزی می‌پردازند که او آن‌ را "فقه سکولار" نامید. او هم‌چنین، در اظهارنظری کم‌سابقه، ریشه سکولاریسم را نه در دانشگاه که در حوزه دانست. او هم‌چنین، حوزه علمیه قم را "کارخانه تولید انبوه مرجع تقلید" خواند و تمام این مراجع را بی هیچ استثنایی «بی‌سواد» و "دور افتاده" از مسائل عینی اجتماع توصیف کرد. این سخنان با واکنش برخی از مراجع چون آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله نوری همدانی مواجه شد.

مشاهده نظرات

هم رسانی

چگونه می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید؟

بالا

مهمترین خبرها

دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابی‌گری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و هم‌راستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.

3 سال قبل