بیبیسی در تلاش است تا پای ایران را به داستان خروج احتمالی آمریکا از پیمان قوای هستهای میان برد (آی ان اف) باز کند.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا اخیراً نسبت به خروج از پیمان قوای هستهای میان برد (آی ان اف) ابراز تمایل کرده و ظاهراً جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا هم در سفر دو روزه به روسیه، درباره این توافق تسلیحاتی مذاکره کرده است. اگرچه هنوز آمریکا تصمیم قطعی در این زمینه را اعلام نکرده، اما گمانه زنیهای اولیه تنشهای زیادی در سطح جهانی را در پی داشته است.
هنوز معلوم نیست که ایالات متحده به طور رسمی از پیمان قوای هستهای میان برد (آی ان اف) که در سال 1987 توسط رئیس جمهوری رونالد ریگان و رئیس وقت اتحاد جماهیر شوروی، میخائیل گورباچف امضا شد، خارج میشود یا خیر؛ اما به طور قطع آمریکا برای چنین تصمیمی دو دلیل استثنایی دارد. اولی این است که روسها این پیمان را نقض کردهاند. پیمان «آی ان اف» ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی سابق (روسیه کنونی) را از تولید یا آزمایش موشکهای کروز هستهای، موشکهای بالستیک و موشکهای پرتاب شونده از زمین با برد بین 500 تا 5500 کیلومتر باز میدارد.
در سال 2014 وزارت امور خارجه دولت اوباما روسیه را به دلیل موارد نقض پیمان «آی ان اف» مورد انتقاد قرار داد چراکه گزارشها از اقدام روسیه به آزمایش موشکهای کروز زمینی «اس اس سی 8» حکایت داشتند.
اما مشکل دیگر پیمان «آی ان اف» جدای نقض آن توسط روسیه، به چین مربوط میشود. چین امضاکننده این پیمان بین آمریکا و روسیه نیست و به همین دلیل در زمینه کنترل تسلیحاتی هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد و میتواند بدون هیچ مشکلی در زمینه ساخت موشکهای کوتاه برد مطرح شده در توافق، پیش برود.
در حالی که دلایل خروج احتمالی آمریکا از این پیمان مشخص میباشد و همانطور که در بالا به آن اشاره مشخصاً دو دلیل دارد اما شبکه بیبیسیفارسی در برنامه صفحه دو خود سعی کرد یک دلیل سومی هم به آن اضافه کند و آن بحث موشکی ایران و آزمایش موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میباشد. این دلیلی را که بیبیسی به عوامل خروج احتمالی آمریکا افزوده است را هیچ یک از مقامات آمریکایی هم به آن اشاره نکرده است اما به نظر بیبیسی فارسی بدش نمیآید که آن را به بهانهای برای خروج آمریکا از این پیمان تبدیل کند.
مشاهده نظرات