537

آنچه بی‌بی‌سی نگفت :جنبه‌های پنهان گزارش جان چیلکات از جنگ عراق

6 سال قبل

هم رسانی

   جان چیلکات

گزارش جان چیلکات از عملکرد دولت انگلیس در جنگ عراق حاوی نکات فراوانی بود که برخی از آن‌ها را بی‌بی‌سی سانسور می‌کند. مثلاً اینکه این جنگ درنتیجه پیروی دولت انگلیس از دولت آمریکا به بار آمده است. همچنین سرنوشت دولت‌های غربی مثل فرانسه که در این جنگ با آمریکا همراه نشدند نیز سانسور می‌شود.
تهاجم نظامی آمریکا به عراق علاوه بر فجایع انسانی که برای مردم منطقه بار آورد، برای مهاجمان نیز پیامدهای گزافی داشت. زیرا علاوه بر اینکه هزینه‌های لجستیک این جنگ بسیار هنگفت بود، سیاست‌های منطقه‌ای مهاجمان محقق نشد و حتی رقیب استراتژیک مهاجمان یعنی کشوری مثل ایران نیز به‌شدت تقویت شد.
این بی‌تدبیری و افتضاح سیاسی، سوپر استراکچر های قدرت در انگلیس را واداشته است تا عملکرد خود را بازنگری کنند و مدیران وقت را بازخواست نمایند. گزارش مفصل چیلکات درباره جنگ عراق یکی از این اقدامات محسوب می‌شود که عملکرد دولتمردان وقت انگلیس را مورد ارزیابی و انتقاد قرار می‌دهد.
تلویزیون فارسی بی‌بی‌سی نیز علی‌القاعده تلاش می‌کند تا این آسیب واردشده به حیثیت بین‌المللی دولت انگلیس را که با این گزارش برجسته شده است ترمیم کند. اما با عنایت به اهداف این شبکه در فضای افکار عمومی ایران دو نکته مهم در سیاست‌های ادیتوریال این شبکه به چشم می‌خورد.
1- در جنگ عراق، انگلیس ابتکار عمل را در دست نداشت و دنباله‌روی آمریکا شد. درواقع این کشور در راستای منافع ملی امریکا و برای تأمین امنیت این کشور وارد این جنگ شد زیرا حملات یازده سپتامبر 2001 در آمریکا رخ‌داده بود نه در انگلیس و هزینه‌های جنگ در حالی بر دوش دولت انگلیس قرار می‌گرفت که این کشور در پیروی از آمریکا گام برمی‌داشت. این پیروی از دولت آمریکا و اعتماد به اطلاعات ارائه‌شده از سوی دولت آمریکا امروز چالش دولتمردان وقت انگلیس شده است. اما بی‌بی‌سی که تلاش می‌کند افکار عمومی ایران را به همراهی و پیروی از سیاست‌های دول غربی تشویق کند سعی می‌کند اذهان را از این موضوع انحراف دهد!
2- در ائتلاف آمریکا برای جنگ با عراق نه‌تنها برخی کشورهای شرق بلکه برخی از کشورهای غربی نیز حضور نیافتند و با آمریکا همراهی نکردند. یکی از این کشورها فرانسه بود که ژان شیراک رئیس‌جمهور وقت فرانسه از همراهی آمریکا و سهیم شدن در هزینه‌های جنگ سرباز زد. اما این اقدام باعث رنجش سیاستمداران آمریکائی از رئیس‌جمهور فرانسه شد و درنهایت به آنجا رسید که وی از صحنه سیاسی فرانسه حذف شد. بنابراین شاید نخست‌وزیر انگلیس نیز چاره‌ای جز همراهی با آمریکا نداشت و اگر غیرازاین عمل می‌کرد به سرنوشتی شبیه شیراک دچار می‌شد. این ماجرا که هیچ‌گاه موردتوجه رسانه‌های غربی قرار نگرفت به استقلال ضعیف این کشورها حتی کشورهای مثل انگلیس و فرانسه اشاره دارد. مشاهده نظرات

هم رسانی

چگونه می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید؟

بالا

مهمترین خبرها

دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابی‌گری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و هم‌راستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.

3 سال قبل