605

ایران و ترکیه در امروز و دیروز

6 سال قبل

هم رسانی

   ایران و ترکیه

در این متن به بررسی سیاست خبری رسانه‌های خارجی خصوصاً بی‌بی‌سی فارسی در قبال رابطه ایران و ترکیه پرداخته‌شده است که مشابهت‌هایی با برخی اقدامات سفارت انگلیس در تهران در قرن 19 برای تأثیرگذاری بر روابط ایران و ترکیه دارد.
دولت ایران و ترکیه نه‌تنها در عصر حاضر دو کشور بزرگ و تأثیرگذار در منطقه هستند بلکه در سده‌های گذشته نیز در منطقه و حتی در سطح دنیا بازیگران مهمی محسوب می‌شدند وقتی‌که حکومت عثمانی بر سرزمین‌های ترکیه و حکومت صفوی بر سرزمین‌های ایران، سلطه داشتند و سرمنشأ تحولات محسوب می‌شدند.
در آن زمان هم، دول اروپایی مانند انگلیس در منطقه حضور فعال داشته و با قدرت‌های منطقه مثل ایران و ترکیه کشمکش داشتند.در آن موقع هم دولت انگلیس تلاش می‌کرد، تا بین ایران و ترکیه اختلاف بیندازد و آن‌ها را به جنگ با یکدیگر بکشاند.
فی‌المثل در کتاب خاطرات آیت‌الله منتظری در انباره آمده است:
"در زمان حکومت عثمانی که حکومت مقتدر و مهمی بوده و انگلیسی‌ها می‌خواسته‌اند آن را متلاشی کنند و آخر هم در جنگ جهانی اول آن را متلاشی کرده‌اند،در کنار سفارت عثمانی(سفارت ترکیه) در تهران مسجدی بوده، در این مسجد یک شیخی هرروز صبح روضه حضرت زهرا (س) و اینکه خلیفه دوم در را به پهلوی حضرت زهرا زد و ... می‌خوانده، یک کسی می‌گوید من گفتم اینکه این شیخ هرروز این روضه را در اینجا می‌خواند یک‌چیزی باید باشد، آمدم و به او گفتم شیخنا، شما روضه دیگری بلد نیستید که بخوانید، هرروز صبح این روضه را می‌خوانید؟ گفت چرا، گفتم پس چرا هرروز این روضه را می‌خوانید؟ گفت من یک بانی دارم روزی 5 ریال به من می‌دهد می‌گوید این روضه را در این مسجد بخوان، من هم می‌خوانم! گفتم می‌شود این بانی را به من معرفی کنی؟ گفت بله یک دکاندار در همین خیابان است.آن شخص می‌رود با آن دکاندار رفاقت می‌کند. بعد می‌گوید شما چطور شده که هرروز در این مسجد روضه حضرت زهرا میگویی بخوانند؟ می‌گوید یک کسی روزی 2 تومان به من می‌دهد، من 15 ریال آن را برمی‌دارم، 5 ريال را می‌دهیم این شیخ روضه بخواند. بعد تعقیب می‌کند بانی این روضه چه کسی است. معلوم می‌شود روزی 25 تومان از سفارت انگلیس می‌دهند که صبح‌ها روضه حضرت زهرا(س) در این مسجد که در کنار سفارت عثمانی است خوانده شود و بازار جنگ شیعه و سنی هرروز گرم باشد".
گفتنی است این سیاست‌ها هم‌اکنون نیز وجود دارد ولی امروز با رسانه‌ها این اهداف پیگیری می‌شود. برای مثال می‌توان به پوشش گسترده بی‌بی‌سی از مراسم سالگرد کشتار ارمنی‌ها در ایروان پایتخت ارمنستان اشاره کرد که باهدف ارائه چهره‌ای نامناسب از حکومت عثمانی حاکم بر ترکیه در قرن 19 است. خصوصاً که دولت فعلی ترکیه طرفدار دولت عثمانی نیز هست.
البته ارائه چهره‌ای منفی از ترکیه برای مخاطب ایرانی در بی‌بی‌سی فارسی مظاهر دیگری نیز دارد.
مثلاً در سایت بی‌بی‌سی فارسی در بخش "ناظران میگویند" در مقاله "چالش دین‌داری و دموکراسی در خاورمیانه" که به قلم "علی معموری" نوشته‌شده آمده است:
" ترکیه از سالها پیش به‌تدریج به سمت محدود کردن آزادی‌های عمومی، بستن یا محدود کردن رسانه‌های اجتماعی و ایجاد شکاف اجتماعی بین اقوام مختلف کشور ازجمله کردها و علویان گراییده بود. کودتا و حوادث پس‌ازآن، مانند دستگیری ده هزار نفر، اخراج شصت هزار نفر و بستن صدها مدرسه و کشیده شدن اختلافات اجتماعی به خشونت‌های خیابانی به تشدید بیشتر این جریان انجامیده و وضعیت دموکراسی را در کشور وخیم‌تر کرده است".
یا بازهم در سایت بی‌بی‌سی فارسی، در مقاله "آیا گردشگری ایران می‌تواند جای ترکیه را بگیرد؟" به قلم "امیر هاشمی مقدم" نوشته‌شده است:
" برای مقایسه کافی است بدانیم بر اساس نظرسنجی سال گذشته موسسه پیو (PEW) ترکیه پس از اسرائیل و عربستان، سومین کشوری بود که مردمش از ایران خوششان نمی‌آمد".
پیش‌بینی می‌شود با عنایت به چرخش‌های اخیر ترکیه در سیاست خارجی‌اش بعد از کودتای نافرجام در این کشور، انتقاد رسانه‌های غربی مثل بی‌بی‌سی از این کشور شدت بیشتری پیدا کند. مشاهده نظرات

هم رسانی

چگونه می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید؟

بالا

مهمترین خبرها

دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابی‌گری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و هم‌راستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.

3 سال قبل