683

ترس بی‌بی‌سی از سواد رسانه‌ای مردم ایران

6 سال قبل

هم رسانی

   کاریکاتوری باموضوع بی بی سی

مخاطبی که دارای سواد رسانه‌ای است از اهداف و میثاق‌های رسانه خبر داشته و از نقش صدا و موسیقی و سایر جلوه‌های ویژه به‌علاوه نحوه چینش کلمات و مفاهیم برای القای فضا و معنی در تلویزیون و سینما مطلع است و در برابر رسانه منفعل نیست. به همین خاطر بی‌بی‌سی فارسی از افزایش این دانش در بین مخاطبان فارسی‌زبانش ناخرسند است.
بی‌بی‌سی فارسی در حالی خبر اضافه شدن سرفصل درسی سواد رسانه‌ای را درس‌های دبیرستان پوشش داد که کلمه "فیلتر کردن" را برجسته می‌کرد. اما آیا سواد رسانه‌ای به معنای فیلتر کردن است؟
توانایی و قدرت دسترسی، تحلیل و ارزیابی و انتقال اطلاعات و پیام‌های رسانه‌ای که می‌توان در چارچوب‌های مختلف چاپی و غیر چاپی عرضه نمود را سواد رسانه‌ای میگویند. سواد رسانه‌ای مثل یک رژیم غذایی است که هوشمندانه مراقب است که چه موادی مناسب هستند و چه موادی مضر، چه چیزی را باید مصرف کرد و چه چیزی را نه، یا اینکه میزان مصرف هر ماده بر چه مبنایی باید استوار باشد، چون اکنون باسوادتر شده‌اند مراقب هستند که در غذایی که مصرف می‌کند چقدر کلسترول ویتامین یا مواد دیگر باید باشد در فضای رسانه‌ای هم باید دانست چه مقدار باید در معرض رسانه‌های مختلف اعم از دیداری شنیداری و نوشتاری بود و چه چیزهایی را از آنان برداشت.
به‌علاوه سواد رسانه‌ای می‌تواند به مخاطبان رسانه‌ها بیاموزد که از حالت انفعالی و مصرفی خارج‌شده و به معادله متقابل و فعالانه‌ای وارد شوند، که درنهایت به نفع خود آنان باشد.به دیگر سخن سواد رسانه‌ای کمک می‌کند تا از سفره رسانه‌ها به‌گونه‌ای هوشمندانه و مفید بهره‌مند شویم عدم آشنایی با رسانه‌ها مثل فردی است که مهارت خلبانی ندارد و در اتاقک هواپیما قرار می‌گیرد و منجر به سقوط خود و اطرافیان خود خواهد شد.
اگرچه در سواد رسانه‌ای از رسانه‌ها انتقاد می‌شود این به معنای استفاده نکردن از رسانه نیست سواد رسانه‌ای به معنای محدود کردن تماشای تلویزیون نیست بلکه به معنای تماشای با دقت است. سواد رسانه‌ای به معنای استفاده نکردن از اینترنت نیست بلکه به معنای استفاده بهینه از آن است. سواد رسانه‌ای کشف ساده اهداف سیاسی و کلیشه‌ها و بازنمایی‌های انحرافی نیست بلکه فهم نکاتی است که در رسانه‌ها هنجار تلقی می‌شوند.
ازآنجایی‌که بدون سواد رسانه‌ای نمی‌توان گزینش‌های صحیح از پیام‌های رسانه‌ای داشت بنابراین می‌توان گفت هدف سواد رسانه‌ای در نخستین گام‌های خود تنظیم رابطه منطقی و مبتنی بر هزینه فایده با رسانه‌هاست به این معنا که در برابر رسانه‌ها چه چیزهایی را از دست می‌دهیم و چه چیزهایی را به دست میاوریم و باز به عبارت بهتر در مقابل زمان و هزینه‌ای که صرف می‌کنیم درنهایت چه چیز به دست میاوریم.
مخاطبی که دارای سواد رسانه‌ای هست از اهداف و میثاق‌های رسانه خبر داشته و از آن‌ها به طرزی آگاهانه استفاده می‌کند چنین مخاطبی از نقش صدا و موسیقی و سایر جلوه‌های ویژه به‌علاوه نحوه چینش کلمات و مفاهیم برای القای فضا و معنی در تلویزیون و سینما باخبر است و می‌داند چرا و چگونه یک پیام واحد در تلویزیون و سینما و.... می‌تواند اثرات متفاوتی را از خود به‌جا بگذارد.
عمده مقالات موجود در این سایت به همین موضوعات اختصاص‌یافته است و به نظر میاید بی‌بی‌سی فارسی مخاطب خود را منفعل می‌خواهد و از سواد رسانه‌ای او بیمناک است. مشاهده نظرات

هم رسانی

چگونه می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید؟

بالا

مهمترین خبرها

دولت ایران بنیاد دفاع از دموکراسی -یک اندیشکده وابسته به جریان تندروی ضدایرانی در واشنگتن- و مدیر عاملش مارک دوبویتس را به دلیل "انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابی‌گری و کارزار تبلیغاتی منفی" علیه مردم ایران و هم‌راستایی با "تروریسم اقتصادی آمریکا" تحریم کرد.

3 سال قبل